11-те най-добри култиватори до 2020 година

Днес култиватори могат да се видят във фермите на много летни жители и собственици на градини. Което не е изненадващо - те са сравнително евтини и много лесни за използване. Но благодарение на тях лесно можете да се справите с голямо количество работа, като отделите минимум време и усилия. Например изкопаването на площ от 3-4 дка с лопата е сериозно изпитание. Но с култиватор, дори лек и с ниска мощност, такава работа ще се извърши бързо и ефективно. Но изборът на такова оборудване е доста голям, поради което е напълно възможно да се объркате при покупката. Ето защо ще съставим рейтинг на най-добрите култиватори за летни къщи, в който ще изброим най-успешните модели с различна цена и мощност, така че всеки читател да избере опцията, която му подхожда.

Как да изберем култиватор - експертни съвети и трикове

Съвременните култиватори се различават по много начини. Един от основните е източникът на енергия. В продажба можете да видите електрически или бензинови. Първите имат по-просто устройство, поради което теглото им е по-малко и те са по-изгодни по цена. Въпреки това, в същото време силата им обикновено е по-ниска, а автономността им страда - те трябва да работят на определено разстояние от източника на енергия. Не е подходящ за работа на терен. От друга страна, бензинът е по-тежък, по-скъп, но по-мощен, можете да работите навсякъде и да не се страхувате, че случайно сте прекъснали захранващия кабел.

Също така, за да изберете култиватор за лятна резиденция, трябва да вземете решение за мощността. Колкото е по-голям, толкова по-тежко ще бъде устройството и по-висока е неговата цена. Но мощните модели позволяват дълбока оран на широка ивица земя. Освен това можете да работите не само върху по-рано изорана земя, но и върху девствена почва, където почвата е просмукана с корените на тревата и храстите - слабите просто не могат да се справят тук.

Така че, човек трябва да подходи към избора много сериозно и отговорно, като избягва грешки и дава предпочитание на култиватора, подходящ за конкретен потребител.

Култиватори от лек клас - най-добрите модели

Леките модели са много популярни сред много летни жители. Не е изненадващо - те са леки и доста компактни, когато са разглобени, лесно могат да се поберат в кола. Освен това цената им е доста ниска, което е важен параметър за тези, които няма да работят много с култиватори, като работят само няколко пъти в годината на не твърде голяма площ. Да, мощността не е твърде висока. Но напълно достатъчно, за да може спокойно да се обработва няколко декара земя.

1. MKM-MINI

МКМ-MINI

Икономичен и продуктивен култиватор от линията MINI, лесен за транспортиране и работа. При разработването му производителят взе предвид всички нюанси и тънкости на експлоатационното оборудване от този клас и оборудва култиватора с цял набор от съвременни системи. Собствената технология Ideal Zero Balance осигурява оптимално разпределение на теглото за намаляване на стреса. Контролите на италианския производител със система за амортизация на вибрациите поддържат комфорт дори при работа при високи скорости. Патентованият дизайн Easy Ride Wheel улеснява придвижването на култиватора около района и намалява времето, необходимо за неговото стартиране и работа.

Всички компоненти и възли на култиватора преминават строг контрол на качеството и отговарят на съвременните стандарти.Технологичният дизайн ви позволява да преоборудвате и разширите функционалността, като инсталирате комплект за плевене и хайлайтър, като по този начин покривате почти всички нужди на домакинството.

Предимства:

 • Нисък разход на гориво;
 • Леко тегло 30 кг;
 • Лесно се превежда в работно положение след транспортиране;
 • Намалена вибрация;
 • Защита на оператора от стрес.

Недостатъци:

 • Малка работна ширина.

2. ШАМПИОН EC750

CHAMPION EC750

Ето един наистина добър и евтин култиватор, който ще бъде добър избор за лятна резиденция. От една страна, теглото му е само 7,2 кг, което прави работата и носенето възможно най-лесна и удобна. От друга страна, мощността е 1,02 конски сили. Не твърде много, но достатъчно, за да работите лесно с малка площ. Скоростта на въртене на резачите е 380 об / мин, което прави възможно да не се оставят големи буци на земята. Електродвигателят елиминира нуждата от бензин и в същото време намалява нивото на шума - тази цифра е само 93 dB, което гарантира спокойна и тиха работа. В същото време ширината и дълбочината на оран са доста добри - съответно 32 и 22 см, поради което оранът ще отнеме минимум време и усилия.

Предимства:

 • Леко тегло.
 • Достъпна цена.
 • Мотор със защита от пренапрежение.
 • Чудесно за оранжерийни работи, около дървета и цветни лехи.
 • Добре проектирана система за затихване на вибрациите.
 • Ниско ниво на шум по време на работа.

Недостатъци:

 • Не много висока мощност.

3. Hyundai T 1810E

Hyundai T 1810E

Търсите ли добър електрически култиватор, който осигурява високо ниво на безопасност на потребителите, като същевременно има добра мощност и надеждност? След това разгледайте по-подробно този модел. Теглото му е 13,8 кг - не много за култиватор, но съвсем приличен за лек клас. Но мощността достига 1,84 конски сили. Това дава възможност за лесно и бързо обработване на района, дори обрасъл с плевели. В същото време нивото на шума не е твърде високо - само 93 dB. Това не е изненадващо - електрическите култиватори обикновено работят по-тихо от бензиновите.

Моделът се отличава с най-простата операция, което го прави добър избор за човек, който няма опит с култиватори.

Хубаво е, че ширината на оранта е 40 см. Само за няколко преминавания можете да обработвате отново доста голяма площ с високо качество. Защитният капак повишава нивото на безопасност при работа, а сгъваемата дръжка осигурява отлична възможност да спестите ценно пространство при съхранение на оборудване. Така че, ако искате да купите евтин култиватор, тогава, като сте избрали това, определено няма да съжалявате по-късно.

Основни характеристики на електрическия култиватор Hyundai T 1810E:

 • Сгъваема дръжка.
 • Защитен капак.
 • Надежден електромотор.
 • Сложна ергономия.
 • Устойчиви ковани резачки.
 • Сложен механизъм за монтаж на ботуши.
 • Голяма мощ.

4. Greenworks GTL9526

Greenworks GTL9526

Моделът Greenworks GTL9526 заема заслуженото си място в горната част на леките култиватори. Едно от основните предимства е ниското му тегло - само 12,1 килограма. Разбира се, това значително улеснява пренасянето и съхранението. Освен това, въпреки лекотата си, култиваторът има доста висока мощност - 1,29 конски сили.

Разбира се, не е подходящ за девствени земи, но за лятна вила това е напълно достатъчно. Електродвигателят намалява нивата на шума, като поддържа ниско тегло. Четири резачки обработват почвата с високо качество на дълбочина 19 см с ширина на браздата 26 см. Не много, но напълно достатъчно за тревна площ, цветна градина или няколко летни къщи.

Предимства:

 • Ниска цена.
 • Ниско тегло.
 • Удобен и маневрен.
 • Значителна дълбочина на оран.

Недостатъци:

 • Малка ширина на обработената лента.

Култиватори от среден клас - най-добрите модели

Сред градинарите и летните жители най-популярни са средните култиватори. Това е разбираемо - от една страна, те не са толкова скъпи и тромави, колкото тежките.От друга страна, те ви позволяват да работите върху пренебрегвана земя, с която леките модели обикновено не могат да се справят. Работейки със среден култиватор, дори доста голяма площ може да се изора доста лесно и бързо, като същевременно се спести много време. Хубавото е, че имат доста просто устройство, така че дори хора, които никога не са срещали подобно оборудване, могат да работят с такова оборудване. Така че, придобивайки култиватор от среден клас, със сигурност няма да съжалявате за лоша покупка.

1. ШАМПИОН BC5712

ШАМПИОН BC5712

Това е наистина добър бензинов култиватор от среден клас. Започнете поне с неговата мощност - 5,57 конски сили. Индикаторът е наистина сериозен, позволява висококачествено оран на почва с високо съдържание на глина или проникнат с корените на тревата и храстите. Шест фрезове равномерно и ефикасно орат лента земя с широчина от 30 до 85 см - можете да коригирате тази цифра. Дълбочината на оран от 33 см е достатъчна за засаждане на всякакви култури - от моркови и репички до картофи и краставици.

Моторизираните култиватори с регулируема ширина на оран са особено удобни, тъй като са подходящи не само за големи площи, но и за малки оранжерии, в които трябва да работите особено внимателно.

Две предавки - една напред и една назад - прави работата с култиватора по-лесна и удобна. Капацитетът на резервоара за гориво е 3,6 литра, така че не е нужно да прекъсвате често, за да зареждате.

Предимства:

 • Голяма мощ.
 • Регулируема ширина на оран.
 • Добро качество на изграждане.
 • Надежден японски двигател.
 • Лесно стартиране при всяко време.
 • Отлична маневреност.
 • Наличието на задна предавка.

Недостатъци:

 • Поради силните вибрации, кабелните скоби понякога отлитат.

2. Чук RT-50A

Чук RT-50A

Оценявате ли високата мощност на оборудването? Тогава определено ще харесате този модел. Да, бензиновият култиватор е доста тежък - 46 кг. Но това се компенсира напълно от значителната мощност - колкото 5 конски сили. По този начин е лесно да се орее зона за изтичане. В допълнение, ширината на оранта е цели 50 см, което допълнително спестява време при работа. Дълбочината на оран е доста голяма - 36 см, което е напълно достатъчно за всяка култура.

Висококачественият монтаж е друго важно предимство, което приятно ще изненада всеки потребител. Не е изненадващо, че отзивите за култиватора са изключително положителни.

Предимства:

 • Достъпна цена.
 • Мощен двигател.
 • Лесен за поддръжка.
 • Добро представяне.
 • Ергономично положение на дръжката.
 • Голяма ширина и дълбочина на оран.

Недостатъци:

 • Малък обем на резервоара за газ.

3. TARPAN TMZ-MK-03

TARPAN TMZ-MK-03

Друг страхотен култиватор за среден клас. Може би основното му предимство е високата мощност до 6 l / s. За тази категория това е отличен индикатор, който осигурява сериозно представяне. Много удобно е ширината на оранта да бъде лесно променена в диапазона от 35 до 100 см. Възможно е за кратко време да се орее голяма площ, но ако е необходимо, можете лесно да маневрирате между леглата или да работите в оранжерия.

Когато купувате бензинов култиватор, е важно да обърнете внимание на обема на резервоара за газ. Той определя колко често трябва да правите почивка, когато обработвате големи площи, за да допълвате гориво.

Дълбочината на отглеждане не е твърде голяма - 20 см. Но за повечето потребители това е напълно достатъчно, на такава земя може да се отглежда почти всяка култура.

Предимства:

 • Голяма мощ.
 • Простотата на дизайна, не създава трудности при експлоатация и ремонт.
 • Широка гама от работни ширини.
 • Добро качество на изграждане.

Недостатъци:

 • Няма задна предавка.

4. ELITECH KB 60N

ELITECH KB 60N

Ако често се налага да обработвате големи проблемни (обрасли с трева или глина) почви, тогава този култиватор със сигурност ще ви хареса. Започнете поне с неговата мощност - 6,53 конски сили. Улеснява справянето с всяка почва.В този случай ширината на оранта може да варира от 35 до 85 см. Можете внимателно да ореете тясна ивица или бързо да обработвате голяма площ - в зависимост от конкретната ситуация.

Обратната функция прави работата възможно най-удобна, а две предавки (напред и назад) опростяват процеса на обработка на почвата. Резервоарът за газ е доста просторен - колкото 3 литра. Това означава, че няма да е необходимо да прекъсвате работата твърде често, за да зареждате с гориво. Теглото е доста голямо - 56 кг. Но за проблемните почви това е повече от плюс - лек култиватор просто ще скочи тук, а не ще копае земята.

Предимства:

 • Мощен двигател.
 • Отлично качество на обработката на почвата.
 • Добре разработена система за сигурност.
 • Значителен обхват на култивираната ширина на почвата.
 • Просторен резервоар за газ.
 • Лесно се навива.

Недостатъци:

 • Гумените ръкохватки често слизат.

Култиватори от тежък клас - най-добрите модели

Потребителите, които трябва да орат земята много и често (за някои това е добра работа на непълно работно време през сезона), трябва да дават предпочитание на тежките култиватори. Да, те са тежки, доста скъпи и транспортирането в кола често е невъзможно. Но можете лесно и бързо да обработите голяма площ, без да се страхувате, че единицата ще се провали. Именно за такива купувачи ще считаме ТОП 3 на най-успешните модели от тежкия клас.

1. Husqvarna TF 338

Husqvarna TF 338

Този модел ще подхожда на много потребители, които искат да закупят тежък клас култиватор. Започнете поне с неговата мощност - 4,89 л / с. При 3100 об. / Мин. Това дава възможност да се изора дори най-проблемната зона с високо качество. Ширината на обработката е много голяма - 95 см. Следователно, голяма зеленчукова градина ще бъде обработена възможно най-скоро. А дълбочината на отглеждане от 30 см е повече от достатъчна за огромното мнозинство от потребителите. Осем резачи копаят земята не само бързо, но и ефективно. 4,8-литровият резервоар за гориво е достатъчен за продължителна работа - няма нужда да прекъсвате, за да доливате бензин.

Предимства:

 • Качествени гумени колела.
 • Комбинацията от цена и възможност.
 • Лесно регулируема дръжка.
 • Голяма ширина на обработка.
 • Здрава рамка, която може да се справи с тежки товари с лекота.
 • Възможност за преоборудване с прикачени файлове.
 • Голяма мощ.

2. ШАМПИОН BC8716

ШАМПИОН BC8716

Този модел е един от най-мощните в нашата класация. Затова не е изненадващо, че много потребители го предпочитат. 7 конски сили са достатъчни, за да заработят напълно занемарена или никога не изорана зона от гъста трева. Ширината на обработката е 83 см, а дълбочината - 33 см. За повечето собственици, дори и за най-придирчивите, това е достатъчно. Хубаво е, че има три скорости - две напред и една назад. Освен това култиваторът развива скорост до 12 км / ч, което може да се нарече отличен индикатор. Също така си струва да се отбележи, че устройството може лесно да използва прикачени файлове, което разширява възможностите за работа.

Предимства:

 • Три скорости.
 • Много мощен двигател.
 • Сравнително леко тегло.
 • Възможността за отключване на колелата.
 • Подреждане на над клапана.
 • Наличието на вал за отвеждане на захранването.
 • Наличието на индикатор за нивото на маслото.

Недостатъци:

 • Висока цена.

3. Husqvarna TF 545P

Husqvarna TF 545P

Моделът е отличен избор, ако трябва редовно да разоравате големи площи. Да, тежка е - 125 кг. Но ширината на обработката е цели 110 сантиметра, повече от всеки друг модел в ревюто. Осем резачки ефективно орат земята до дълбочина 30 см. В допълнение към полезната функция за заден ход, има и пневматични колела, които улесняват ходенето по мека и мокра земя. Съдейки по отзивите, много собственици оценяват наличието на най-много шест предавки - четири за движение напред и две за заден ход. Струва си да се подчертае както високото качество на сглобяване, така и възможността за използване на прикачени файлове.

Предимства:

 • Достатъчно мощен за професионална работа.
 • Много голяма работна ширина.
 • Шест предавки.
 • Водоотблъскващо предаване.
 • Тих и надежден двигател.
 • Въздушен филтър с маслена баня.
 • Сгъваема дръжка за лесно транспортиране.
 • Обратна функция.

Недостатъци:

 • Висока цена.
 • Голямо тегло.

Кой култиватор е по-добре да закупите за лятна резиденция

С това завършва нашия преглед на най-добрите култиватори по отношение на качество и надеждност. В него се опитахме да съберем и опишем най-различни, както електрически, така и бензинови модели, сред които дори и най-придирчивият потребител ще намери такъв, който му подхожда.

Преди да купите, на първо място, трябва да разберете колко работа трябва да извършите, за малки площи не трябва да купувате мощно устройство, тъй като потенциалът му няма да бъде разкрит напълно. Но да вземете модела с най-ниска цена, също не си струва, тъй като качеството до голяма степен зависи от цената и производителя.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Съветваме ви да прочетете:

14 най-добри здрави смартфона и телефони